Kemikalije - nevarnost za nosečnico

Kemikalije – nevarnost za nosečnico

Pisanje bi tradicionalno začeli s stavkom: »Dokazano je, da cigaretni dim, alkohol, zdravila ter trde droge škodijo nosečnici in še nerojenemu otroku, omejiti pa je dobro tudi uživanje kave in pravih čajev.« Vendar pa ta članek ne bo govoril o teh temah, temveč o tem, kakšnim nevarnostim je izpostavljen plod zaradi kemikalij iz različnih virov.

Še nerojen otrok je v maternici varno zaščiten pred zunanjimi negativnimi vplivi. Materino telo pa veliko manj uspešno ščiti plod pred vdorom nevarnih kemikalij v okolje, v katerem se razvija novo življenje, še posebej, če jim je nosečnica izpostavljena pogosto in dalj časa. Pomembno je poudariti, da so lahko posledice izpostavljenosti kemikalijam vidne šele naslednjo generacijo.

Kozmetika
Kemikalije - nevarnost za nosečnicoIzpostavljenost kemikalijam v kozmetiki je vsakodnevna in traja praktično celo življenje, zato moramo biti še posebej pozorni pri njeni izbiri. Na trgu je za ženske na voljo veliko izdelkov za osebno nego. Hkrati z uvajanjem novih kemikalij v izdelke potekajo tudi testiranja teh kemikalij, ki dajejo informacije o njihovih morebitnih negativnih vplivih na človeka. Zato je pri mnogih izdelkih poleg cene pametno prebrati tudi nalepko, kjer so navedene sestavine, ter izbrati tiste, ki so, po do sedaj znanih podatkih, neškodljive za bodočo mamico in njenega dojenčka. Posegajmo po naravnih izdelkih, ki imajo katerega od priznanih certifikatov, kot sta recimo BDIH ali Vegan.

Ker pa mnogo kozmetičnih izdelkov nima nobenega od teh certifikatov, lahko (ne)škodljivost sestavin, izdelkov ali blagovnih znamk preverimo na spletni strani http://www.cosmeticdatabase.com. 

Čistila
Tradicionalno večino gospodinjskih del še vedno opravljajo ženske, ki so zaradi tega tudi bolj izpostavljene kemikalijam v čistilih. Vpliv na zdravje je lahko kratkoročen (draženje oči, kože ali dihal), pa tudi dolgoročen. Kljub temu da raziskave še niso pokazale očitne povezave med kemikalijami v čistilih ter vplivom na zarodek, se priporoča previdnost.

Nosečnica naj omeji čiščenje doma na zanjo najmanjšo sprejemljivo mero. Pri čiščenju naj vedno poskrbi za prezračenost prostorov ter osebno zaščito, kot so dolgi rokavi in dolge hlače ter zaščitne rokavice. Posega naj po čistilih naravnega izvora ali pa naj uporabi »čistilna sredstva« iz domače kuhinje, kot sta limona in soda bikarbona.

Pesticidi
V stik s kemikalijami pridemo tudi iz drugih virov, kot so recimo pesticidi. To so snovi, ki se v kmetijstvu uporabljajo za zatiranje škodljivcev, plevelov in rastlinskih bolezni. Pesticidi naj bi selektivno uničevali določeno vrsto škodljivcev. Stopnja toksičnosti različnih pesticidov je zaradi njihove kemične sestave različna. Negativni vpliv pesticidov na človeški organizem je odvisen predvsem od koncentracije pesticida, ki vstopa v okolje, načina uporabe, stopnje razgradljivosti, obstojnosti v okolju, sposobnosti bioakumulacije in biokoncentracije, vključevanja v prehranjevalne verige, mutagenosti, genotoksičnosti in še mnogih drugih dejavnikov.

Kemikalije - nevarnost za nosečnicoNosečnica pride v neposredni stik s pesticidi na vrtu ali negi zelenice, pa tudi doma, ko želi odstraniti različne hišne nadloge, kot so miši, mravlje, razni insekti, komarji ali ščurki. V prvem trimesečju nosečnosti se razvija živčni sistem otroka, zato je zelo priporočljivo, da se nosečnica takrat izogiba kakršni koli izpostavljenosti pesticidom. Raziskave so pokazale, da lahko pride pri otrocih, ki so bili pesticidom izpostavljeni v maternici, poleg očitnih razvojnih napak tudi do številnih bolezni in težav kasneje v življenju. Ti otroci so zaostajali pri učenju, fizičnem razvoju in so imeli težave pri koncentraciji. Prav tako so imeli večje težave pri gibanju. Raziskave so pokazale tudi, da je pri otrocih, ki so izpostavljeni pesticidom doma, povečano tveganje, da se pri njih razvije levkemija. Poleg tega je bila dokazana tudi povezanost vpliva izpostavljenosti pesticidom s poškodbami pri rojstvu, zapletom med nosečnostjo in spontanim splavom.

V stik s pesticidi pa pride bodoča mamica tudi z uživanjem hrane in vode, ki vsebujeta ostanke pesticidov. Še posebej v nosečnosti želimo na svoj jedilnik uvrstiti večje količine sadja in zelenjave ter vode. Vendar pa smo lahko zaskrbljeni, saj rezultati rednega letnega monitoringa ostankov pesticidov kažejo, da je v EU skoraj polovica (42,1 odstotka) vseh vzorcev sadja in zelenjave vsebovala ostanke vsaj enega pesticida. Zelo podobno je v Sloveniji. Previdnost pa ne bo odveč tudi pri vodi. Načeloma je pitna voda v Sloveniji varna, vendar je v njej možno najti tudi ostanke pesticidov. Redne monitoringe hrane in vode izvaja Zavod za zdravstveno varstvo, ki rezultate meritev tudi javno objavlja.

Previdnost ne bo odveč
Da bi se nosečnica čim bolj izognila izpostavljenosti nevarnim kemikalijam, je pomembno, da skrbno izbere kozmetiko, zmerno čisti in osvežuje dom ter se izogiba neposrednemu in posrednemu stiku s pesticidi. Posega naj po kozmetiki ter čistilih, ki so narejena iz naravnih sestavin. Poleg tega naj izbira sadje in zelenjavo iz preverjenih virov ter se drži pravila sezonske izbire. Če ima možnost, naj sadje in zelenjavo pridela na domačem vrtu in pri tem ne uporablja pesticidov ali pa izbere ekološko pridelana živila ter ekološko predelane izdelke.
Mamica pa naj poskrbi zase in za dojenčka tudi po rojstvu in izbira nežne izdelke za nego, preveri kakovost hrane ter ne pretirava z uporabo kemikalij pri čiščenju doma. Dojenčki so še posebej občutljivi in še nimajo v celoti razvitega imunskega sistema, hkrati pa jim lahko s pretirano uporabo kemikalij iz katerega koli vira bolj škodujemo kot koristimo.

Napisala: Mojca Langerholc Žgeč
Uredila: PV

Društvo ECHo
www.pesticidi.net
www.motovilec.si
www.ech-o.org

Članek je bil objavljen v novi Nosečnici!

—————————————————————————————————————————————————-
Kemikalije - nevarnost za nosečnicoRevija Nosečnica je priročnik za varno in srečno nosečnost, ki izide enkrat letno, marca, v nakladi 10.000 izvodov. Predstavlja posebno letno izdajo revije SuperMami, dosegljiva pa je v prosti prodaji, v specializiranih trgovinah za nosečnice in starše ter po naročilu neposredno iz našega uredništva.
Prve tri številke so bile med bralkami odlično sprejete. Vsebine revije so strokovne in zanimive, številne praktične izkušnje, koristni nasveti o nosečnosti, porodu in življenju z dojenčkom zagotavljajo dolgo uporabnost, tako da boste lahko po reviji posegli večkrat tekom devetih mesecev blaženosti, pa tudi po tem.
Naročila sprejemamo tudi na supermami@otroci.si in na telefonski številki 01 565 34 16!

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: