Krčne žile v nosečnosti

Krčne žile v nosečnosti

Krčne žile v nosečnostiKrčne žile so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane površinske vene (vene tik pod kožo). Medtem ko arterije oskrbujejo telo s svežo krvjo, polno kisika, pa vene prenašajo kri, ki ima malo kisika, nazaj do srca. Vene ležijo med mišicami gibalnega sistema in se pri vsaki napetosti mišice, torej tudi pri vsakem koraku, stisnejo in potisnejo kri do srca. Da ne bi kri zaradi težnosti odtekala nazaj v noge, so stene ven pokrite z venskimi zaklopkami. Te zaklopke pa morajo podpirati visok steber krvi, zato se pri mnogih ljudeh »okvarijo«: v površinskih venah se prične nabirati kri. V notranjosti ven se na stenah veča pritisk, vene se čezmerno raztegujejo, vijugajo, dokler se ne izoblikujejo krčne žile.

Krčne žile lahko nastanejo, če se premalo gibljemo, dolgo sedimo ali stojimo, se nepravilno prehranjujemo, imamo čezmerno telesno težo ali nosimo neprimerno obutev. Na te dejavnike lahko vplivamo in zmanjšamo posledice.
Do krčnih žil pride še pogosteje, če so težave z ožiljem pogoste v družini ali če je prihajalo do težav z ožiljem že pred nosečnostjo.

Proti krčnim žilam koristi vse, kar storimo za zmanjšanje pritiska v žilah, preprečevanje zastojev v krvnem obtoku in za pomoč krvi na njeni poti »navzgor« proti srcu.


Nekaj nasvetov, kako si lajšamo težave ali preprečimo nastajanje krčnih žil:

1. Masaža nog: pomembno je, da noge masiramo od spodaj navzgor proti srcu.
2. Izogibajmo se stanju pri miru.
3. Ne sedimo prenizko in izogibajmo se trdih robov stolov.
4. Veliko pešačimo, se sprehajamo in plavamo. Predvsem plavanje je zelo priporočljivo v nosečnosti.
5. Na delovnem mestu ali kadar dolgo časa sedimo, poskusimo čim več migati z nogami. Če je mogoče, od časa do časa vstanemo in se sprehodimo.
6. Izogibajmo se vroči kopeli ali vročemu prhanju.
7. Izogibajmo se dolgotrajnemu sončenju.
8. V vročih dneh si noge hladimo z mlačnim ali mrzlim prhanjem. Pomembno je, da prhamo noge od stopal navzgor. Prhanje z vodo od gležnjev proti kolenom krepi vene in pomaga tudi pri oteklih in bolečih nogah. Noge pogosto tuširajmo s hladno vodo (ne ledeno mrzlo) tako dolgo, dokler ni neprijetno, ali menjaje tuširajmo s hladno (10 do 16 stopinj Celzija) in toplo (38 stopinj Celzija) vodo. Hladno-toplo tuširanje naj se vedno zaključi s hladno vodo. Tudi Kneippova kopel je dobra za vene. Treba pa se je izogibati visokih temperaturnih obremenitev, kot so sonce, savna, tudi tuširanju in kopanju v vodi, ki ima več kot 30 stopinj, ker toplota še dodatno širi vene.
9. Ponoči in med počitkom čez dan ležimo udobno, noge naj bodo nekoliko dvignjene.
10. Čez dan večkrat počivajmo.
11. Priporočljivo je, da nosimo kompresijske nogavice vseh devet mesecev nosečnosti. S tem zmanjšamo ali preprečimo otekanje in nastajanje krčnih žil. Elastične nogavice od zunaj pritiskajo na vene, podpirajo pritisk mišic na stene ven in povečujejo prekrvavitev. Obstajajo v različnih velikostih in stopnjah kompresije. Najbolje jih je obleči že zjutraj.
12. Dnevno spijmo vsaj dva litra tekočine (najboljša je voda!).
13. Prehranjujmo se zdravo, v hrani naj bo čim več vlaknin.
14. Nosimo nizke in udobne čevlje, ne pa »špičastih« čevljev in visokih pet.

Pripravila: Klara Pernuš
Vir: Sigvaris, Pomurske lekarne
Uredila: PV
Fotografije: Simona Balint, sxc.hu

Članek je bil objavljen v marčevski reviji SuperMAMI.

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: