Porodnišnica Celje

Predstavljamo porodnišnice: Porodnišnica Celje

Lani so imeli v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje 2001 porod, rodilo se je 2022 otrok, kar enaindvajsetkrat so se rodili dvojčki. Več kot 2000 porodov je celjska porodnišnica nazadnje imela leta 1992 (2009 porodov), najmanjše število porodov pa so zabeležili leta 2003, ko je rodilo 1646 porodnic.

Kaj potrebujem v porodnišnici?
 Ob prihodu v porodnišnico morate s sabo prinesti potrjeno zdravstveno kartico, veljavno napotnico vašega izbranega zdravnika in zdravstvene dokumente o predhodnih zdravljenjih (npr. izvide, izvide ultrazvoka …).

Poleg vseh ostalih dokumentov potrebuje porodnica ob sprejemu v porodnišnico še poročni ali rojstni list (neporočene) in materinsko knjižico.
Pacientkam svetujejo, da si v bolnišnico prinesejo predmete za osebno higieno, kot so milo, zobna krema in zobna ščetka, glavnik, osebno kozmetiko, papirnate robčke in podobno.

Verjetno ne bo odveč, če boste v osebni prtljagi imeli tudi kakšen kos spodnjega perila, kratke nogavice in copate.
Bolnice prosijo, da med bivanjem v bolnišnici ne uporabljajo ličil, saj je naravna barva kože in nohtov lahko pomemben podatek za diagnostiko in zdravljenje.

Nosečnicam priporočajo, da si pred odhodom v porodnišnico doma pripravijo tudi opremo, ki jo bodo ob odhodu iz porodnišnice potrebovale za svojega novorojenčka. V porodnišnico jim jo bodo prinesli svojci.

Oprema za novorojenčka naj vsebuje tri tetra plenice, eno plenico za enkratno uporabo, ene povijalne hlačke, dve majici, eno kapico, ene hlačke, eno garnituro (jopica, hlačke, kapica in copatki) in odejico. Perilo naj bo oprano in prelikano.

Porodni blok
V porodnem bloku porodnišnice so tri porodne sobe. Dve sta opremljeni za alternativne porode. Po porodu so otročnice večinoma nastanjene v dvoposteljnih sobah. Oddelek ima 52 postelj za nosečnice in porodnice, 16 za bolne in 20 za zdrave novorojenčke.

Nadstandardne sobe so tri, vendar so zelo zasedene, rezervacija pa ni mogoča. Vse bodoče mamice si lahko porodni blok ogledate ob uri odprtih vrat, vsak torek med 13. in 14. uro. Ta je namenjena tudi vašim partnerjem, predvsem tistim, ki se bodo odločili, da bodo porodu prisostvovali. Sprejela vas bo medicinska sestra babica, vam razkazala nezasedene prostore porodnega bloka, predstavila različne možne načine poroda, vas seznanila s potekom poroda in z delom babice. Seznanile se boste z babicami, ki so ta čas v službi, s potekom sprejema, nato pa si lahko ogledate še odsek za otročnice in se seznanite z načinom sobivanja matere in novorojenca, možnostjo nastanitve v nadstandardni sobi ipd.

»Predstavitev in čas, ki ga posvetimo drug drugemu, prineseta kopico novih vprašanj in razmišljanj, ki so koristna za obe strani. Nosečnice in njihovi partnerji tako informacije dobijo iz »prve roke«, mi pa tako spoznavamo razmišljanja naših bodočih porodnic in njihove želje,« so sporočili iz porodnišnice SB Celje.

Na dan poroda
V ambulantnem delu porodnega bloka opravi nosečnica najprej higienizacijo, dobi bolniško srajco, plašč in copate. Posnamejo sprejemni CTG, izmerijo vitalne funkcije. Sledi administrativni sprejem, pregled s seboj prinesenih dokumentov oziroma izvidov. Zdravnik opravi ginekološki pregled.

Sledi namestitev porodnice v porodno sobo: snemanje CTG, nastavitev IV. kanala in merjenje vitalnih funkcij.

Ko so omenjeni postopki opravljeni, medicinska sestra babica povabi v porodno sobo partnerja porodnice, če ta želi prisostvovati porodu. Glede na visoko strokovno usposobljenost medicinskih sester babic si želijo, da jim porodnica izrazi svojo željo v zvezi z načinom porajanja (medikamenti da ali ne, vrsta glasbe, položaj …). Babica obema razloži trenutno stanje porodnice, kasneje pa ju sproti seznanja s potekom poroda. Babica je prisotna pri porodnici v vseh porodnih dobah.

Takoj po porodu pristavijo novorojenca k prsim – prvi podoj. Po treh urah odpeljejo otročnico in novorojenca na porodniški odsek.
Ležalna doba pri vaginalnem porodu brez posebnosti je tri, pri carskem rezu brez posebnosti pa pet dni.

Način poroda
Sodobni trendi v porodništvu žensko iz ležečega, zadnjih 200 let uveljavljenega položaja med rojevanjem, vračajo ponovno v bolj naravne položaje za porajanje. Sede, čepe ali stoje so načini porajanja, ki se danes označujejo za alternativne, tisočletja pa so veljali za normalne in nujne. Novi porodni sobi za alternativne porode sta zato opremljeni s številnimi pomagali (blazina, švedska lestev, velika žoga, masažni pripomočki …), s katerimi si porodnica lahko blaži porodne bolečine in na blazini v položaju, ki ji najbolj ustreza, tudi rodi. Pri iskanju alternativnih položajev zdravstveni delavci sledijo predvsem udobju porodnice, lajšanju bolečin med porodom in lepšemu napredovanju poroda. Porodni sobi za alternativni porod sta enoposteljni in tako poleg naštetega paru omogočata intimno doživljanje poroda in prvih trenutkov s težko pričakovanim otročičkom.

Očka pri porodu
Od leta 1982 so pri porodih v celjski porodnišnici lahko prisotni tudi partnerji. Porodnice lahko pri porodu spremljajo tako možje, partnerji ali druge izbrane osebe, ki imajo opravljeno materinsko šolo oz. šolo za starše, kot tudi tisti, ki je niso obiskovali. Mož ali partner pri porodu naj ne bi bil le opazovalec, ampak naj bi se dejavno vključeval v dogajanje. Posebno vlogo imajo partnerji pri vedno bolj uveljavljenih alternativnih načinih poroda, saj pri njih velikokrat sodelujejo tudi fizično in ne le emocionalno. Partner lahko pri porodnici ostane tudi tisti čas, ki ga ta z novorojenčkom po porodu preživi v porodni sobi. Vse informacije v zvezi s spremstvom partnerja pri porodu dobite na ginekološko-porodniškem oddelku. Za spremstvo partnerja pri porodu je treba plačati 17 evrov.

Želijo si, da bi čim več očetov prisostvovalo rojstvu svojega otroka. Če to iz kakršnih koli razlogov ni mogoče, lahko na dan poroda ali prvi dan po njem partner obišče porodnico in novorojenca kadarkoli med 8. do 19. uro.

Za ostale obiskovalce so obiski od ponedeljka do petka mogoči: od 10.30 do 11.30 in od 16.00 do 17.00, v soboto, nedeljo in med prazniki pa od 13. do 15. ure.

Novorojenčku prijazna porodnišnica
 Porodnišnica je leta 1998 kot druga v državi dobila naziv »Novorojenčku prijazna porodnišnica«, ki ga podeljuje Unicef. V novorojencu prijazni porodnišnici je delo zastavljeno tako, da se, seveda v soglasju z otročnico, čim uspešneje vzpostavi proces dojenja. Eden od pogojev za dosego tega cilja pa je 24-urno sobivanje mamice in novorojenčka. Zaradi odličnih ocen ob vsakoletnem preverjanju izpolnjevanja standardov je nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Slovenskem odboru za Unicef leta 2000 celjsko porodnišnico imenoval za Republiški demonstracijski center za uvajanje mednarodnega projekta Unicefa in WHO »Novorojencem prijazna porodnišnica«.

Porodnišnica Celje

Pripravila in uredila: Patricija Virtič

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI april 2008.

——————————————————————
Porodnišnica CeljePatricija Virtič

Sem študentka novinarstva, poročena, mamica dveletne Rebeke. Sem zelo aktiven človek, zanimajo me različna področja. V življenju so mi pomembni Bog, družina in delo. Trenutno se ukvarjam s prispevki za različne časopise, revije, radio in urejanjem spletne strani, ki je pred vami. Aha, pa seveda, da ne pozabim, s privajanjem na kahlico – pa ne sebe, ampak hčerke.

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: