Porodnišnica Maribor

Predstavljamo porodnišnice: Porodnišnica Maribor

V mariborski porodnišnici letno beležijo 2000 rojstev, pri čemer se število nekoliko povečuje. Na oddelku za otročnice je 15 sob, glede na (ne)zasedenost oddelka pa ponujajo možnost nadstandardne sobe. Porodnih sob je šest. Trenutno je epiduralna analgezija mogoča po dogovoru z dr. Zabavnikom (predstojnikom oddelka za anesteziologijo in reanimacijo). Trudijo se, da bi bila epiduralna analgezija dostopna vsem porodnicam 24 ur na dan. V porodnišnici izvajajo 24-urno sobivanje matere in otroka. Predavanja šole za starše so za bodoče starše zaželena. Pri porodu je možna prisotnost partnerja. Plačilo za prisotnost ni potrebno, je pa zanjo pogoj opravljena šola za starše. 

V porodnišnico porodnice prinesejo potrjeno zdravstveno kartico, materinsko knjižico in vse izvirne izvide izbranega ginekologa, vse odpustnice ob morebitnih hospitalizacijah in fotokopije mnenj drugih zdravnikov specialistov (okulista, ortopeda itd.) ter pribor za osebno higieno, balzam za ustnice, copate in po želji kopalni plašč ter CD z izbrano glasbo. Ti pripomočki so na razpolago tudi v porodnišnici.

Ob sprejemu normalno potekajoče nosečnosti babica izvede administrativni del sprejema, sledi zunanja in notranja porodniška preiskava, poslušanje plodovih srčnih utripov. Nadaljnji sprejemni postopki so: merjenje vitalnih funkcij, britje predela okoli presredka in spodnjega dela velikih sramnih ustnic. Slednje lahko opravi porodnica tudi doma. O sprejemu se obvesti zdravnika.

Po prihodu v porodno sobo se porodnica in njen spremljevalec seznanita z babico, ki bo vodila porod. Med porodom upoštevajo želje porodnice oz. porodnega načrta. Odvisno od stanja ploda in porodnice je porodnici omogočeno gibanje in sprostitev v dnevnem prostoru, ki je v sklopu porodne sobe, kjer je na voljo tudi televizijski sprejemnik.

V porodnišnici je prevzet način poroda polsede, babice pa so usposobljene tudi za porod v drugačnih položajih v skupnem dogovoru s porodnico in porodničarjem o načinu rojevanja. Na voljo za alternativni porod sta dve opremljeni porodni sobi, kjer so blazine, žoge, lestev, valji, gugalnik, pručka, glasbeni stolp.

Po rojstvu otroka v skladu z možnostmi spremljevalcu ponudijo, da prereže popkovnico. Babice so usposobljene tudi za odvzem matičnih celic iz popkovne krvi. Novorojenčka po porodu položijo materi na trebuh in ga skupaj s porodnico označijo z zaporedno številko in osebnimi podatki ob rojstvu. V prvi uri po rojstvu izvedejo prvi podoj. Prvi podoj po carskem rezu izvedejo takoj, ko je mati za to sposobna. V porodni sobi mamica ostane tri ure po porodu (možna prisotnost partnerja oz. izbrane osebe). Po treh urah mamico z novorojenčkom premestijo na oddelek.

V bolnišnici porodnice ostanejo štiri dni po vaginalnem porodu in sedem po carskem rezu. Obiski so med tednom dopoldne od 10.30 do 11.30, popoldne od 16. do 17. ure. V soboto, nedeljo in prazniki pa med 14. in 15. uro. Zaželeno je, da obiščejo porodnico le svojci, ki si jih zaželi porodnica. Številčni obiski so za mlado mamico po porodu zelo naporni.

Porodnišnica Maribor

Avtorici: Patricija Virtič in Maja Čebulj
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, september 2008.

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: