Starostna slabovidnost ali presbiopija

Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost ali presbiopija je povsem normalen fiziološki pojav. Običajno se pojavi okoli 40. leta starosti. Zanjo je značilen zamegljen vid pri branju, pri delu z računalnikom oziroma pri vsem bližinskih delih. Doleti pa prav vsakega človeka, ne glede na to, ali je kdaj koli že imel težave z očmi ali ne. Tudi osebe, ki so kratkovidne, lahko pri gledanju na bližino opazijo, da ne vidijo več tako jasno kot nekdaj.

Presbiopija je torej posledica procesa, ki je povezan z našo starostjo. Takšen proces pa se seveda razlikuje v primerjavi z daljnovidnostjo, astigmatizmom ali kratkovidnostjo. Je namreč posledica postopne izgube prožnosti očesne leče.

Očesni pripomočki za starostno slabovidnost

V primeru starostne slabovidnosti ali presbiopije si lahko pomagamo z najrazličnejšimi vrstami očal. Med njimi so na primer očala za bližino. Uporabljajo se pri bližinskih delih, pri delu z računalnikom ter pri branju. Če smo torej kratkovidni, v resnici v tem primeru potrebujemo dvoje očal. To so očala za daljavo ter očala za blizu.

Za starostno slabovidnost se pogosto uporabljajo tudi bifokalna ali progresivna očala. Za njih je značilno, da imajo dve žariščni točki. Očala se imenujejo tudi večžariščna, saj imajo več žarišč ter ni dovolj jasne linije med bližino in daljavo.

Bifokalna očala za starostno slabovidnost.
Bifokalna ali progresivna očala za starostno slabovidnost imajo dve žariščni točki.

Uporabnikom kontaktnih leč pa strokovnjak v takšnem primeru predpiše bralna očala. Ta se lahko nosijo skupaj s kontaktnimi lečami. Na voljo so tudi prav posebne multifokalne kontaktne leče. V eno oko se vstavi leča za gledanje na daljavo, v drugo oko pa za bližino. Možgani pa se nanje privadijo tako, da za različna dela dajejo prednost enemu ali pa drugemu očesu.

Prva pomoč pri starostni slabovidnosti

Najpomembneje je, da se v primeru znakov slabšega vida naročite na zdravniški pregled v eno od ambulant optik. Po opravljeni dioptriji vas bo sprejel izkušeni optik. Ta vam bo nazorno predstavil prav se različne možnosti korekcije vida. Skupaj s strokovnjaki na področju vida boste izbrali najbolj primerno rešitev za vas. To pa so torej lahko bližinska očala, bifokalna ali multifokalna očala ali pa kombinacija bralnih očal s kontaktnimi lečami.

Znaki, da potrebujete korekcijska očala

Če vas precej pogosto spremljajo glavoboli ali pa se morate dobro potruditi, da sploh zmorete prebrati nekaj vrstic besedila, je velika verjetnost, da potrebujete nova korekcijska očala.

Če pa že uporabljate korekcijska očala, se lahko zgodi, da boste morali stara zamenjati z novimi. Kdaj je to skorajda nujno potrebno storiti? Kadar imate zamegljen vid, vas mučijo pogosti glavoboli, oči v času branja pa tudi sicer ves čas napenjate, dvojno vidite in še bi lahko naštevali.

Zamegljen vid in glavoboli

Obstaja kar nekaj znakov, ki kažejo na to, da boste morali stara korekcijska očala zamenjati z novimi. Tipična znaka sta na primer zamegljeni vid in glavoboli.

Nova korekcijska očala rešijo težave z zamegljenim vidom.
Če imate zamegljen vid na vseh razdaljah boste potrebovali nova korekcijska očala.

Če pri sebi zamegljenost opazite na prav vseh razdaljah, bi s pomočjo novih očal tovrstno težavo zlahka hitro rešili. Če so sporočila oziroma besede v knjigah zamegljene, vam lahko pri tem dovolj dobro pomagajo že kakovostna očala za branje. Morda pa boste za to potrebovali progresivna očala – za daljavo in za bližino. Vsekakor pa je najbolje obiskati optometrista ali pa oftalmologa ter si ponovno izmeriti dioptrijo. Obstaja namreč možnost, da se je od zadnjega pregleda vaša dioptrija precej poslabšala. Tudi sicer se priporoča, da se vsaj enkrat na leto opravi pregled vida ter tako preverja svojo dioptrijo.

Slab in zamegljen vid zaradi starih korekcijskih očal, ki nimajo več prave dioptrije za vas pogosto povzročajo glavobole.

Težave z vidom precej pogosto povzročajo glavobole. Eden od možnih vzrokov so seveda lahko tudi stara korekcijska očala, ki več ne ustrezajo vaši trenutni dioptriji. Vzrok za to pa so lahko ne nazadnje tudi okvirji. Če so noge okvirja preveč tesno ob ušesih, je to lahko neprijetno, predvsem pri dolgotrajnem nošenju povzroča glavobole. V določenih situacijah se širine okvirja ter nog lahko prilagodijo. V primeru da ste korekcijska očala prerasli ali pa kupili okvir napačne velikosti, je čas za nakup novih očal.

Poškodovane leče na očalih in nepravilni pogledi

Poškodbe ter praske na očalih nimajo samo estetskega vpliva, ampak praske na lečah lahko povzročajo tudi okvaro vida in utrujenost oči. Če očalne leče čistite z vročo vodo, hitro lahko poškodujete zaščitne plasti na očalnih lečah. Za čiščenje leč je precej bolje uporabiti za to namenjene krpice.

Čiščenje korekcijskih očal s krpico
Praske na korekcijskih očalih in umazana očala kvarijo vid, zato očala čistite s krpico za očala.

Dejstvo je, da se dioptrija spreminja tudi s starostjo. Ob rutinskem pregledu se preveri vid, barvno slepoto, zaznavanje globine in ne nazadnje še gibljivost oči.

Prispevki iz iste kategorije: