Kaj je najpomembneje pri izbiri sončnih očal?

Skorajda je ni osebe, ki ne bi imela pri roki sončnih očal, in to ne glede na letni čas. Na prvi pogled se zdi, da bi morali takšna očala nositi zgolj poleti, a resnica je povsem drugačna. Naše oči pred soncem primerno zaščito potrebujejo skozi vse leto. Pri izbiri novih pa morate biti še toliko bolj previdni, če izbirate sončna očala z dioptrijo.

In kaj je na splošno najpomembneje pri izbiri novih sončnih očal? Ključno je, da izberete takšna, ki vam lahko zagotovijo primerno zaščito za oči, obenem pa vam ponudijo vrhunsko udobje in ne nazadnje še fantastični stil.

Popolna zaščita pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo

Ne glede na to, ali izbirate povsem običajna sončna očala ali pa sončna očala z dioptrijo, vam morajo ponuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo.

Danes je redko najti osebo, ki ne bi imela pri sebi sončnih očal, ne glede na to, kateri letni čas je.

Vemo, da svetloba sonca lahko zelo močno vpliva na bolezni oči, zato je še toliko pomembneje, da si izberete očala z ustrezno zaščito. Na voljo je zelo široka paleta raznih umetnih mas in najrazličnejših vrst stekel za sončna očala. Najbolj pogosto pa se pri izdelavi uporabljata plastika in polikarbonat. Slednji velja za zelo trpežen pa tudi izjemno lahek material.

Izbira barve stekla pri sončnih očalih

Barve stekel pri sončnih očalih igrajo precej bolj pomembno vlogo, kot si morda mislite v tem hipu. Ključno vlogo igrajo pri prepustnosti svetlobe do oči. Posledično morate pri izbiri biti zlasti pozorni na nekaj ključnih zadev.

Siva barva za sončna očala omogočajo na primer zniževanje kontrasta, a ne popači barv. Rumena barva vam bo pomagala pri preprečevanju leska. Vemo, da ta nastane zaradi modre svetlobe. S to barvo je vaš vid lahko precej bolj oster, kljub temu pa bodo barve nekoliko popačene.

Roza obarvana stekla pri sončnih očalih vam lahko ponudijo odličen kontrast. Takšna barva je dobrodošla predvsem za tiste, ki imate radi vodne športe pa tudi druge aktivnosti na prostem.

Na prvi pogled se zdi, da bi sončna očala morali nositi le poleti, vendar je resnica povsem drugačna.

Otroška sončna očala z dioptrijo in brez

Vsekakor so na voljo tudi sončna očala z dioptrijo ali brez za otroke. Že na prvi pogled se precej razlikujejo od očal za odrasle.

Ker je otroško oko še v razvoju, je posledično bistveno bolj občutljivo na UV svetlobo. Ključno je, da se oči otrok dobro zaščitijo pred soncem. Tudi v tem primeru pridejo v poštev samo kakovostna sončna očala, ki so kupljena pri optiku. Samo takšen strokovnjak vam namreč lahko da zagotovilo, da boste svojemu malčku kupili ustrezna očala za sonce.

Kaj so progresivna očala?

Progresivna očala bi lahko najlaže označili tako, da rečemo, da so vrsta očal, v katerih je več dioptrij. Pri tej vrsti očal je prehod dioptrije zvezan. Na leči pa ni vidnih prav nobenih oznak. Na prvi pogled so očala videti povsem enaka kot enožariščna očala za daljavo ali bližino.

Progresivna očala predstavljajo vrsto očal, kjer se združuje več različnih dioptrijskih vrednosti.

In kdo pravzaprav potrebuje progresivna očala? Vemo, da se med 40 in 50 leti prične pojavljati tako imenovani sindrom prekratkih rok. To pomeni, da se vam lahko v tem času kar iznenada pojavijo težave z branjem, zlasti ob slabši svetlobi. To pomeni, da se vam je torej pričela pojavljati dioptrija za bližino.

Če že od nekdaj nosite očala in je vaša dioptrija minus, začnete lahko opažati, da boljše vidite, če daste očala dol in pogledate od blizu. Tisti pa, ki očal še ne nosite, pa navadno najprej poskusite hitra očala, ki jih mimogrede kupite kar na najbližji pošti. Sicer ugotovite, da z njimi vidite dovolj jasno, a na dolgi rok si najverjetneje delate kar precej škode.

Lahko rečemo, da so progresivna očala zelo primerna izbira za vse tiste, ki imajo dioptrijo tako za bližino kot daljavo. Če boste torej postali imetniki takšnih očal, ne boste več iskali primernih očal oziroma znebili se boste dvojih očal, ki ste jih prej vedno menjavali.

Kdaj se splača kupiti progresivna očala?

S progresivnimi očali so daleč najbolj zadovoljni tisti, ki so bili v preteklosti zelo naveličani dvigovanja očal za branje ali so bili naveličani menjavanja očal za daljavo in bližino.

Za nakup progresivnih očal se vam prav tako splača odločiti, če ste pripravljeni nositi očala skozi ves dan, in to cel čas.

Cena progresivnih očal

Cena progresivnih očal se seveda od optike do optike lahko precej razlikuje. Nekatere optike vam na primer ob posebnih akcijskih ponudbah ponujajo tudi do 50 % cenejša očala. Takšen prihranek pa seveda v dobri optiki ni možen zaradi manjše kakovosti, temveč zato, ker leč ne prodajajo pod blagovno znamko.

Prispevki iz iste kategorije: