Kaj je dobro vedeti o prebavnih encimih?

Prebavni encimi so aminokisline. Našemu želodcu pomagajo prebavljati hrano. Prav tako pomagajo telesu, da lahko iz zaužite hrane pridobiva kar se da največ energije za dovolj normalno delovanje.

Znano je, da je večina prebavnih težav povezanih z neučinkovito presnovo hrane. Vemo pa, da je urejena prebava zagotovo temelj splošnega dobrega počutja pa tudi zdravega načina življenja. Posledično je pomembno, da poskrbimo za vzdrževanje dobre peristaltike in dobre presnove. S tem namreč dobro poskrbimo, da se izognemo občutkom napihnjenosti, utrujenosti in trebušnih krčev.

Pomoč pri prebavnih težavah

Če so vaše prebavne težave povezane z neučinkovito presnovo hrane, si lahko pomagate z dodajanjem prebavnih encimov, in sicer v obliki prehranskih dopolnil. Tako se lahko izognete napihnjenosti, slabemu počutju, krčem in podobno.

Prebavni encimi so torej aminokisline, ki učinkovito poskrbijo za kemijske reakcije v telesu. Omogočajo, da lahko naše telo iz hrane pridobi dovolj energije za primerno delovanje. Sodelujejo v najrazličnejših fizioloških procesih v telesu.

Prebavni encimi so beljakovine, ki našemu želodcu pomagajo razgraditi hrano.

Želodcu prebavni encimi zagotavljajo, da lahko predela vso hrano, ki jo zaužijemo. Iz nje proizvaja dovolj energije za pravilno delovanje organizma. Poleg omenjenih encimov, ki so v telesu naravno prisotni, so na voljo tudi naravni prebavni encimi – v nekaterih živilih, kot so denimo papaja, ananas, banana, kivi.

Premagovanje težav z želodcem

Sodobno življenje je med drugim prepojeno tudi z veliko industrijske predelane hrane, ki je polna konzervansov, barvil, raznih zgoščevalcev in podobno. Vse omenjeno so snovi, ki lahko na želodec delujejo zelo agresivno. Prav tako pogosto otežujejo naravno tvorbo prebavnih encimov. Slednji lahko na zelo učinkovit način pripomorejo k bistveno boljši prebavi, prav tako k splošnemu dobremu počutju.

Strokovnjaki so odkrili, da večina prebavnih obolenj izvira iz pomanjkanja prebavnih encimov. Ne nazadnje tudi povišani nivo holesterola ni pravo merilo za prebavne težave. Veliko je namreč odvisno od tega, ali je holesterol v trdem ali tekočem stanju.

Ali so prebavni encimi črevesna flora?

Veliko ljudi misli, da so prebavni encimi pravzaprav del črevesne flore. Tudi slednja je namreč zelo pomembna, da se lahko ohrani dobra prebava in presnova. Črevesna flora je kljub temu nekaj povsem drugega.

Črevesna flora so torej bakterije, ki prebivajo v črevesju. Nameščene pa so na stene črevesja in upravljajo z imunskim sistemom. Prav tako so omenjene bakterije nameščene tudi na sluznici. Njihova naloga v telesu je, da ščitijo organizem pred najrazličnejšimi zunanjimi vsiljivci, virusi, bakterijami.

Prebavni encimi omogočajo telesu, da iz zaužite hrane pridobi kar največ energije za normalno delovanje.

Jemanje kakovostnih prehranskih dodatkov

Le kdo si ne želi optimizirati svoje telesne sestave in živeti kar se da zdravo življenje. Dobro je, da se čim bolj zdravo ter uravnoteženo prehranjujemo, dovolj gibamo, privoščimo dovolj kakovostnega spanca. Prav tako imajo v tem primeru zelo pomembno vlogo tudi kakovostni prehranski dodatki.

Na trgu kar mrgoli dodatkov oziroma dopolnil k prehrani. Med drugim so na voljo tudi veganski dodatki prehrani, ki so v zadnjem času še toliko bolj priljubljeni. Pri izbiri takšnih izdelkov pa je ključnega pomena, da torej izberete dovolj kakovostne in seveda primerne za svoje telo.

Kateri prehranski dodatek izbrati?

Izbira prehranskega dopolnila je seveda odvisna predvsem od vaših težav. Če imate na primer težave s prebavo, so prebavni encimi lahko odlična izbira. Na voljo pa so tudi takšni dodatki k prehrani, ki se priporočajo za določena obdobja vašega življenja.

Če bi se na primer odločili za jemanje zgolj enega prehranskega dopolnila, potem je to lahko ribje oziroma krilovo olje. Ribje olje namreč vsebuje esencialni maščobni kislini. Z jemanjem tovrstnega dopolnila bo lahko vaše telo za energijo pokurilo maščobno zalogo in se torej ne bo zanašalo zgolj na glukozo iz ogljikovih hidratov.

Na trgu je na voljo veliko različnih prehranskih dodatkov, vključno z veganskimi, ki so v zadnjem času še posebej priljubljeni.

K čemu pripomore jemanje D vitamina?

Nekateri prehranski dodatki so še posebej priljubljeni. Med njimi je tudi vitamin D, ki v vaše življenje lahko prinese številne prednosti. Omenjeno dopolnilo ima lahko ključno vlogo pri doseganju optimalne telesne sestave, ker podpira hitrost presnove in maščobi preprečuje infiltracijo v mišice.

Številne raziskave kažejo na to, da je pomanjkanje vitamina D zelo povezano s povečanjem tveganj za nastanek nekaterih bolezni. Zdrav nivo vitamina D je potreben za krepitev imunskega sistema. Tovrstno prehransko dopolnilo varuje tudi pred poškodbami kostno-mišičnega sistema in seveda pred zlomi.

Prednosti magnezija

Na žalost je magnezij še vedno pogosto prezrt mineral, ki ima učinek na več kot 300 procesov v telesu. Posledično ima torej lahko velik vpliv na naše zdravje in na življenje na sploh.

Magnezij ima na primer zelo pomirjujoč učinek na živčni sistem. Slednje je poglavitnega pomena za obvladovanje stresa in za sproščujoč spanec.

Prispevki iz iste kategorije: