Ženska neplodnost je vse pogostejša

Dandanes razumemo, kot definicijo neplodnosti, ko ženska vsaj leto dni ne more zanositi. Pod to obdobje štejemo tudi nezmožnost zanositi od 6-mesecev in naprej, če je oseba stara nad 35 let. Neplodnost lahko povzročajo mnogi različni dejavniki, ki vplivajo na normalno delovanje telesa. Te so lahko psihološke, hormonske, kot tudi prehranske in starostne narave. V večini primerov so v ospredju težave s proizvodnjo jajčec. Tako so lahko jajčeca poškodovana ali pa jih jajčniki sploh ne morejo sprostiti. Velikokrat se pa tudi zgodi, da je potreben izračun plodnih dni, saj je takrat najboljši čas za pričetek nosečnosti.

Obisk pri zdravniku nam lahko veliko pove

Za boljše razumevanje stanja neplodnosti, je obisk pri zdravniku vedno ključen korak pri iskanju potencialnih rešitev. Razlogi za obisk so lahko mnogi, vendar so najbolj pogosti:

 • Predolg cikel menstruacije, ki je daljši od 35 dni
 • Prekratek cikel menstruacije, ki traja manj, kot 21 dni
 • Neenakomerna ali manjkajoča menstruacija

Zdravnik lahko paru predpiše dodatne preglede, ki so namenjeni temu, da se ugotovi glavni razlog za neplodnost. To je še posebej pomembno v situacijah, kot so:

 • Medenična vnetna bolezen
 • Ponavljajoči se splavi
 • Bolezni v reproduktivnem obdobju, kot je endometrioza

Izračun plodni dni lahko reši veliko težav

Včasih sploh ni težava neplodnost, vendar se ženska ne zaveda svojih plodnih dni. To je tako rečeno »okno priložnosti« v menstrualnem ciklu, ko je nosečnost možna. 

Najbolj ugoden čas traja samo nekaj dni, zato je izračun plodnih dni zelo pomemben. Proces ovulacije se zgodi, ko se zrelo jajčece spusti iz jajčnikov, ter nato potuje po jajcevodu, kjer se ga lahko oplodi. Raziskave so pokazale, da so najboljši plodni dnevi tik pred ovulacijo. Bolj natančno so 3-je dnevi pred in dan ovulacije idealen čas, da ženska zanosi. 

Ko mine to obdobje, ženska postane do naslednjega cikla neplodna, saj se jajčece ne nahaja v jajcevodu več. Pomembno je, da te podatke ne uporabljamo, če ne želimo, da pride do nosečnosti. Kontracepcija je najboljša rešitev, saj je veliko bolj sigurna.

Povprečna dolžina menstrualnega cikla

Obstaja dokaj preprosta matematična formula s katero lahko izračunamo povprečno dolžino menstrualnega cikla. Pri večino žensk ta cikel ni enakomeren in se spreminja od meseca do meseca. Povprečje lahko izračunamo tako, da štejemo dni od prvega cikla do naslednjega. 

Če vzamemo za primer generični izračun plodnih dni, bi izgledal nekako takole:

Cikel 1: 25 dni; Cikel 2: 32 dni; Cikel 3: 27 dni

Povprečje izračunamo s 25+32+27 ter seštevek delimo s tri. Tako dobimo 84:3= 28. To pomeni, da je povprečni cikel ženske 28 dni. Če ima ženska ovulacijo 14 dan, potem so idealni dnevi za zanositev od 12-14.

Nepravilnosti pri ovulaciji

Eden izmed najbolj pogostih vzrokov neplodnosti so težave z ovulacijo. To težavo lahko povzročajo reproduktivni hormoni, ki jih telo proizvaja v neprimernih količinah. Tukaj so še posebej izpostavljene:

 • Hipotalamus

Majhen a pomemben del v središču možganov, ki skrbi za proizvodnjo različnih hormonov v človeškem telesu. Poleg tega uravnava spanje, apetit, telesno temperaturo, krvni pritisk ipd. Težave z hipotalamus-om lahko privedejo do neplodnosti, izgube teže ter mnogih drugih težav.

 • Hipofizna žleza

Uravnava jo hipotalamus in je žleza, ki je poznana tudi, kot glavna žleza v telesu. Temu je tako, saj uravnava funkcije ščitnice, kot tudi nadledvične žleze, jajčnike in moda.

Do neplodnosti lahko privede mnogo različnih vzrokov, kot je stres, razne bolezni, slaba prehrana ipd. Prednost pa je, da če hitro odkrijemo težavo, jo lahko tudi dokaj hitro popravimo, brez kompleksnih posegov. Odvisno je seveda od situacije in posameznika ter zdravja telesa, kakšno zdravljenje je potrebno, da se odpravi neplodnost.

Kaj vse ogroža plodnost ženske?

Dejansko obstaja mnogo različnih faktorjev, ki jih moramo upoštevati, ko iščemo rešitev na neplodnost. Te so lahko:

 • Prekomerno kajenje

Kajenje je zelo škodljivo za telo, posebej pri ženskah. Uničuje celice materničnega vratu in jajcevodov, kar je lahko izredno nevarno.

 • Slaba prehrana

Premalo vitaminov, mineralov in drugih hranil lahko zaustavi ali drugače spremeni menstrualni cikel. Prekomerno uživanje sladkorja pa v večini primerov povzroči razna vnetja in bakterijske okužbe, ki povzročajo neplodnost.

 • Telesna teža

Prekomerna telesna teža je izredno nevarna za zdravje vsakega človeka. Normalna ovulacija je pri preveliki teži lahko otežena. Tako je tudi težji izračunati plodne dni, kar onemogoča nosečnost.

Odlične produkte, informativne članke in prehranska dopolnila, ki ženskam in moškim pomagajo pri neplodnosti, lahko najdemo na spletni strani www.vitanoval.com. Prednost je ta, da so vsi produkti naravni in pregledani od vrhunskih strokovnjakov v medicini.

Kaj je mejna osebnostna motnja? Življenje z osebo z borderline osebnostno motnjo utegne biti težko, zlasti boleče pa je opazovati njeno trpljenje. Preberi več …

Prispevki iz iste kategorije: