Pomen zdrave prehrane dokazan

Nosečnice, ki jejo premalo sadja hitro pridobijo odvečne kilograme. To je dokazala avstralska študija.
Raziskava, v reviji Nutrition & Dietetika, ki jo je objavila Wiley-Blackwell, je ugotovila, da povprečna mamica je manj kot polovico priporočenih obrokov sadja in zelenjave. In vsaj ena od treh to vpliva v nosečnosti na povečanje telesne mase.

Raziskovalca Shelley Wilkinson in Debbie Tolcher sta anketirala 304 žensk med nosečnostjo ali takoj po njej.

“Veliko nosečih žensk v naši raziskavi se slabo prehranjuje in s tem povečujejo tveganje prekomerne telesne mase, visokega krvnega tlaka in slabokrvnosti med nosečnostjo. S slabo kakovostjo prehrane v nosečnosti je povezana nižja porodna teža otroka in povečano dolgoročno tveganje za kronične bolezni pri dojenčkih,” je dejal dr. Wilkinson, kot dietetik.

http://shs.westport.k12.ct.us/culinary/images/food-vegetables.jpg

Nosečnost je idealen čas, da se spremenijo prehranjevalne navade v smeri zdrave prehrane. To pa bi lahko vplivalo na zdravje dveh generacij v naprej.

Soautor Debbie Tolcher je povedal: “Noseča mamica potrebujejo veliko zelenjave, sadja, polnozrnati kruh in žita ter zmerne količine maščob mlečnih živil in pustega mesa (druga možnost so tudi stročnice). To jim bo omogočilo zdravo telesno maso in izpolnilo potrebe po hranilnih snoveh, kot so beljakovine, železo, jod in folati.”

Neplodnost. Ženska je pri načrtovanju nosečnosti pomembnejša zaradi naraščajoče starosti, saj hitro usiha delovanje jajčnikov. Vendar nova dognanja kažejo, da sodoben moški zaradi stresa, vpliva okolja, hrane in obolevanj že po 40. letu kaže upad zanositvene sposobnosti. Preberi več …

Prispevki iz iste kategorije: