Uvajanje goste hrane

Vsaka mlada mamica po porodu ve, da je materino mleko najboljša hrana za njenega novorojenčka. V njem so vse sestavine v idealnem razmerju ter primerne temperature.

Istočasno pa nosi njeno mleko energijo njene prisotnosti, njenih občutkov, naravnanosti in odnosa do otroka. Ob njeni stalni napetosti, skrbeh, žalosti ali negotovosti bo otroček »pil« tudi našteta čustva. Mamica se bo čudila otrokovi stalni vznemirjenosti, nezmožnosti spanja, stalnemu prebujanju, krčem ali celo slabšem napredovanju. Tudi sama bo hujšala, vedno bo utrujena, slabe volje ali celo potrta.

V nasprotnem primeru, ko mamica doji svojega malčka z občutkom sreče, z občutkom obilja, ki ga ponudi svojemu novorojenčku, bo s tem začela vzgajati novega člana k zavedanju o zdravi prehrani. Učila se bo ponuditi svojemu otroku dojko čim bolj sproščeno, mirno in z obilo ugodja. S takimi občutki bo prevzela tudi malčka, zato se bo v njenem toplem naročju počutil nadvse prijetno. Mama bo posvetila hranjenju veliko časa in otrok se bo počutil varno, blaženo in umirjeno. Za oba bo tako druženje zelo lepo doživetje, ki ga bosta ponavljala iz dneva v dan, medtem pa bo otroček rasel, se razvijal in začel spoznavati prve predmete tako, da jih bo nesel v usta. In kasneje bo v usta nesel tudi prvo hrano.

Foto: mlpotma, SXC

Prva gosta hrana naj bo čim bolj preprosta in v majhnih količinah. Uvajati jo začnemo po šestem mesecu starosti, včasih tudi kasneje. Kako vemo, kdaj začeti? Opazujemo otrokov razvoj in pozorni smo na spretnosti, ki jih mora imeti človeški mladiček, če hoče jesti gosto hrano. Samostojno sedenje, prvi zobki in zanimanje za hrano, ko jedo tudi odrasli, so zanesljiva znamenja, da se bo otrok začel zanimati zanjo.

Pomembno je tudi, da otroku pomagate pri rasti zob z kvalitetnim grizalom, kot je Žirafa Sophie.

Uvajanje goste hrane
Predlagam, da otroku ponudimo najprej zelenjavo, saj navadno s sadjem ni težav, ker je sladko. Kuhan korenček v mali količini vode, ki ga dobro pretlačimo in obogatimo z materinim mlekom, je lahko dober začetek. Uporabljamo zelenjavo, ki raste v obdobju, ko začnemo z uvajanjem. Taka zelenjava ima veliko mineralov in vitalne moči. Dodajanje naj bo postopno, vsake tri do štiri dni dodamo nov okus. Korenčku lahko pri kuhanju v prihajajoči pomladi dodamo nekaj listov koprive ali regrata, če ju kupimo od zaupanja vredne osebe in vemo, da je zelenjava zrasla na zemlji, ki ni polna gnojil, ali pa jo celo naberemo sami. Sčasoma dodamo zelenjavi tudi kuhana žita brez glutena (riž, prosena kaša, koruzni zdrob,ajda, kvinoja), kasneje tudi malo olivnega olja. Ko osvojimo zelenjavne okuse, začnemo s sadjem. Navadno z njim ni težav in ko izrastejo zobki, ponudimo otročku kos v roko, da ga sam grize. Seveda moramo biti pozorni, da večjega kosa ne pogoltne.

Uvajanje goste hrane
Foto: Kimi Bono, SXC

Ob potrpežljivosti in razumevanju otrokovega razvoja si bo mamica vzela čas za uvajanje goste hrane. Hrano bo pripravila z ljubeznijo, izbirala bo živila, ki so zdrava, pridelana brez umetnih gnojil in pesticidov. Razmišljala bo o tem, kako pripraviti hrano in jo nevsiljivo ponuditi malčku. Ko bo malček okušal hrano in se ob njej pačil ali je ne bo sprejemal, se ne bo jezila, češ, »kako sem se trudila, ti pa nočeš pojesti moje kašice«. Z veseljem jo bo pojedla pred otrokom in se oblizovala vsa vesela, ker je ostalo nekaj te dobrote tudi zanjo. Prvo okušanje je za malčka nekaj novega, zato je pomembno, da pustimo otroku čas daljšega uvajanja, če ga potrebuje. Primerno zanj je tudi to, da sam okuša hrano. To pomeni, da mu zavihamo rokave, umijemo roke, okoli vratu zavežemo veliko tetra plenico, potem pa pustimo, da sam z roko sega v kašico na malem krožniku in veselo oblizuje s prstov, kar je ostalo na njih. Pomembno je, da tople zelenjavne kašice niso prevroče, da so torej ohlajene na telesno temperaturo, da se otrok ne opeče. Zagotavljam vam, da bo s takim načinom hranjenja otrok vzljubil marsikateri okus in zelo kmalu tudi znal jesti sam z žličko. Všeč mu bo, da bo samostojen, in ponosen bo na to!

Foto: Alfonso Romero, SXC


Prvo okušanje je za malčka nekaj novega, zato je pomembno, da pustimo otroku čas daljšega uvajanja, če ga potrebuje.

Nasvet: Zavihajmo dojenčku rokave, očistimo roke in pustimo, da sega s prstki v kašico, jo oblizuje in okuša novo hrano. Navdušen bo!

Napisala: Mojca Kurent, višja medicinska sestra
041 338 555041 338 555
Tečaji za uvajanje goste hrane
Uredila: PV
Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, april 2008.

——————————————————————————
Mojca KurentMojca Kurent

Po izobrazbi sem višja med. sestra in dipl. org. dela. Poučujem masažo dojenčkov, masiram nosečnice in mamice po porodu, svetujem o dojenju in zdravi prehrani ter uvajanju goste hrane, predavam o pripravah na materinstvo, izvajam bownovo terapijo, klasično medicinsko masažo, ayurvedsko masažo obraza in vodim telovadbo za mamice z dojenčki. Sem mama Tine in Blaža.

Podobni članki:
Predstavitev masaže za dojenčke
Porodna zgodba-Ko si se rodila
NAJLEPŠA PRIPOVED
 

Prispevki iz iste kategorije: