aprtje med nosečnostjo imenujemo tudi zapeka v nosečnosti

Zaprtje med nosečnostjo lahko predstavlja veliko težavo

Zaprtje na sploh lahko predstavlja kar veliko težavo. Če pa se takšna nadloga pojavi v času nosečnosti, je vse skupaj še toliko težje prenašati. Zaprtje med nosečnostjo imenujemo tudi zapeka v nosečnosti. Takšna težava nosečnic ni redek pojav. Med nosečnostjo se namreč zaprtje lahko samo še poveča, ker rastoča maternica pritiska na spodnji del črevesja.

V času nosečnosti se gladke mišice zmehčajo, in sicer zaradi vpliva hormonov. Upočasnita se peristaltično gibanje črevesja ter prebava. Posledično odvajanje postane veliko manj pogosto in redno. Blato je trdo in zato toliko bolj boleče. Najhujše je navadno v drugi polovici nosečnosti. Tedaj rastoča maternica najbolj pritiska na želodec.

Ustrezno reševanje zaprtja med nosečnostjo

Zaprtje v nosečnosti je torej precej pogosta težava, ki pa jo je potrebno ustrezno reševati. Najpomembneje je, da nosečnica spije dovolj tekočine, na primer vode ali pa nesladkanega čaja. A pri čajih je treba biti pozoren. Nekatere vrste namreč spodbujajo krčenje maternice, na primer čaj iz malin. Ker so zeliščni čaji večinoma diuretiki, je treba vedeti, da bo uriniranje veliko pogostejše kot sicer.

Zaprtje v nosečnosti je precej pogosta težava
Zaprtje v nosečnosti doleti skoraj vsako bodočo mamico

Na zaprtje v nosečnosti pomembno vpliva tudi način samega prehranjevanja. Ključno vlogo ima zato uravnotežena prehrana z dovolj balastnimi snovmi. Potrebno je uživati dovolj svežega sadja ter zelenjave. Mesa naj nosečnica ne bi uživala prav vsak dan, temveč dvakrat do trikrat na teden. Meso namreč zaprtje lahko samo povečuje. Najbolje se ga da nadomestiti s primerno vrsto rib.

Beljakovine nosečnice prav tako lahko dobijo z uživanjem mlečnih proizvodov, kot so na primer mleko, skuta, jogurti. Paziti pa je treba pri izbiri oziroma uživanju sirov. Zaprtje v nosečnosti lahko pospešijo starani siri. Sicer pa je najbolje, da nosečnica čez dan užije čim več manjših obrokov.

Vpliv telovadbe in gibanja na zaprtje v času nosečnosti

Na zaprtje med nosečnostjo lahko ugodno vplivate tudi s primerno telovadbo in z gibanjem na sploh. Pomembna je tudi sama telesna teža nosečnice. Navadno se veliko nosečnic zredi. Kriva je predvsem nezdrava prehrana ter premalo gibanja.

Video: Kakšna vadba se priporoča v nosečnosti?

Med nosečnostjo je torej obvezno treba poskrbeti za dovolj gibanja. Kljub temu pa nikakor ne smete pretiravati. Na voljo so primerne vadbe za nosečnice. Pri tem mislimo na raztezne vaje, ki telesa ne obremenjujejo preveč.

Prispevki iz iste kategorije: