Lepotna kirurgija ni edino orodje za doseganje idealov lepote

Lepotne operacije zagotovo niso več takšen tabu, kot so bile nekdaj. Kljub temu pa za mnoge to ni nekaj, česar bi se morali prav posebej veseliti. In ko govorimo o povečanju obsega estetske kirurgije, se ta kaže tudi kot posledica zahodne samovšečne družbe, ki ima precej velike težave s staranjem.

Zagotovo pa lepotna kirurgija ni ednino orodje za doseganje idealov lepote. Kulturno pa tudi zgodovinsko namreč poznamo druge prijeme ter posega za njeno doseganje. S Kitajske je na primer poznano prevezovanje stopal, iz Burme podaljšanje vratov, tetovaža obrazov ter podobno.

Odločitev za lepotni kirurški poseg je intimna odločitev, ki pomembno vpliva na vaše življenje. 

Številni posegi za pomlajevanje govorijo o nesprejemanju staranja

Številni lepotni posegi, ki so povezani s pomlajevanjem, kažejo na nesprejemanje staranja. Gube so nam povsem odveč, namesto da bi jih na primer razumeli kot zgodovino obraza. Medtem ko pomlajujemo svojo zunanjost, v resnici brišemo čas. V nekaterih kulturah je star človel izjemno spoštovana oseba. Iz družbe ni izrinjen, njegove guba pa kažejo na izkušnje ter modrost. Povsem drugače je v zahodnih kulturah.

Največji smisel estetske kirurgije je seveda pomagati ljudem. Če strokovnjak presodi, da s posegom ne bo mogel uresničiti sanj, potem pacienta praviloma zavrne. Vzemimo za primer liposukcijo. Če osebe ne spremeni življenjskega sloga, potem je bolje, da se tovrstnega posega sploh ne izvede.

Meje lepotnih posegov

Meje estetskih posegov so seveda odvisne od primerna do primera. Lepotni kirurg mora vedno razmišljati o tem, ali z operacijo lahko pomaga pacientu. Na žalost je v svetu že kar nekaj odvisnikov od tovrstnih operacij. Med njimi so zlasti ženske.

In kakšno je razmerje lepotnih operacij med ženskami ter moškimi. V povprečju se opravi približno 10 % operacij za moške. Seveda obstajajo tudi nekatere operacije, kjer je moških precej več kot pa žensk. To so na primer popravila nosov, štrlečih ušes, liposukcije trebuha. Ženske pa se najpogosteje odločajo za operacijo dojk, liposukcije in ne nazadnje še za vrsto pomlajevalnih posegov.

Nadlahti so poleg dojk in trebušnega predela zagotovo eden izmed delov telesa, s katerimi se ženske največ obremenjujejo.

Oblikovanje telesa in pomlajevalni posegi

V resnici bi se lahko lepotna kirurgija delila na dve veliki področji. To sta oblikovanje telesa ter pomlajevalni posegi. Pri vsem omenjenem pa je treba nujno poudariti to, da smo ljudje povsem prepričani, da je obraz semafor naših let ter življenjske energije. Slednje pa v resnici sploh ne drži.

Kaj je brahioplastika

Brahioplastika je eden od zelo pogostih estetskih posegov. Gre za pomlajevanje nadlakti. Pri tem je ključnega pomena natančna ocena vzroka problema pa tudi ustrezna izbira same tehnike. Za osebe, ki imajo lokalno nakopičeno maščobo in dobro prožno kožno se priporoča liposukcija. Če pa ima oseba veliko odvečne kože, pa se ji običajno s strani strokovnjakov predlaga standardna brahioplastika, in sicer z vzdolžnim izrezom kožno-podkožnega tkiva – od pazduhe do komolca. To poteka s predhodno liposukcijo ali pa brez nje.

Pri pomlajevanju nadlakti sta ključnega pomena natančna ocena vzroka težav in primerna izbira tehnike. 

Po omenjenem posegu so nadlakti precej lepše oblike, dolga brazgotina je praviloma dobro skrita zaradi izjemno natančnega izbranega položaja samega reza.

Postopek pomlajevanja nadlakti

Dandanes je poznanih več različnih kirurških tehnik za odstranjevanje odvečne, ohlapne kože na nadlakteh. Brahioplastika se tako lahko kombinira še z drugimi vrstami estetskih posegov ali pa se izvede povsem samostojno. Neredko se strokovnjak odloči tudi za sočasno liposukcijo. Najprej pa je seveda potreben temeljit predhodni pogovor pa tudi natančen naris, kje se bo izrezala odvečna koža od komolčne kotanje do pazduhe.

Pri nekaterih pacientih je treba rez podaljšati tudi v pazduho. Brazgotina pa se mora skriti na meji med notranjo ter zunanjo stranjo nadlakti. Po izrezu se ustavi krvavitev ter zašije rana v več plasteh, in to brez vidnih šivov oziroma šivnih znakov. Sam poseg je lahko opravljen v splošni ali pa v lokalni anesteziji. Traja nekje od ene ure do dveh. Posledica posega pa je dolga tanka črta v obliki brazgotine, nadlakti pa imajo seveda veliko lepšo in ne nazadnje tudi bolj mladostno podobo oziroma obliko.

Možni zapleti pri brahioplastiki

Lahko rečemo, da so zapleti pri pomlajevanju nadlakti precej redki. Po posegu se kvečjemu pojavijo podpluta, oteklina ter lahko tudi predhodno manjša občutljivost kože. Zapleti navadno izzvenijo v samo nekaj tednih. Zelo redko pa lahko pride do odmrtja maščobe ali pa do vbočenja kože, slabega celjenja, vnetja in čezmernega brazgotinjenja.

Brahioplastika oziroma pomlajevanje nadlakti je torej precej pogost lepotni oziroma estetski poseg. Pri njem je poglavitnega pomena to, da je dobro načrtovan, da se določijo cilji ter da je po posegu brazgotinska črta dobro skrita. Ker so na voljo številne nove tehnike ter dodatna liposukcija, se lahko ohrani večina živčnih vlaken ter tako precej zmanjša prehodno motena občutljivost same kože.

Prispevki iz iste kategorije: