Gibi ploda v nosečnosti

Gibi ploda v nosečnosti

Plod se začne gibati že zelo zgodaj v nosečnosti, vendar teh nežnih gibov (upogibanje in iztegovanje telesa, nenadzorovani gibi okončin) ne čutimo, lahko pa jih opazimo pri pregledu z ultrazvokom. Ultrazvočno opazimo premike telesa že okrog osmega tedna nosečnosti.
Gibi ploda v nosečnostiKo plod raste in se razvija, postajajo gibi vse izrazitejši, predvsem pa močnejši, tako da prve gibe lahko nosečnica občuti že v 16. tednu, nekatere že prej – ženske, mamice, ki so že rodile, prvorodke pa jih običajno zaznajo okrog 20. tedna nosečnosti. Sprva so gibi zelo nežni, mamice jih opisujejo kot žgečkanje v spodnjem delu trebuha, plapolanje, podobno kot pri premikanju črevesja. Običajno se gibi izraziteje in prej začutijo, če je otrok obrnjen z nogicami navzgor, zato lahko prve gibe nosečnica začuti zelo zgodaj in jih potem, če se otrok obrne, ne zaznava več tako izrazito.


V začetku so gibi ploda zelo nežni …
V začetku so gibi zelo nežni, običajno jih nosečnica čuti, ko počiva ter zvečer, ko se umiri. Če je ženska zelo aktivna, je energije, ki jo dobi otrok prek posteljice, manj, zato takrat počiva, ko pa se ženska umiri, začne otrok veselo »krepiti svoje mišice in razgibavati sklepe«.

Med 20. in 25. tednom so gibi še zelo nežni, zato jih včasih ne čutimo vsak dan, kar je popolnoma normalno.

Prve močnejše brce …
Gibi ploda v nosečnostiKasneje, ko je otrok večji in močnejši, v maternici pa ima še dovolj prostora, postanejo gibi zelo močni in izraziti, tako da jih lahko opazimo tudi od zunaj in jim lahko rečemo brce. V zadnjem mesecu nosečnosti pa se količina plodovnice začne zmanjševati, otrok ima manj prostora. Premikanje, ki ga ženska zaznava, je drugačno, to niso več brce ali udarci, ampak drugačne vrste gibi, raztegovanje.

Spremljanje gibov ploda je pomembno!
Ženska mora spremljati otrokove gibe ves čas, predvsem je pomembna izrazita razlika. Štetje gibov priporočamo v primeru, če se ženski zdi, da otroka manj čuti kot prej (štejejo se vsi gibi, ki jih ženska čuti, tudi če si sledijo eden za drugim). Seveda ob tem tudi preverimo stanje otroka z ultrazvokom ali snemanjem srčnih utripov. Vedeti je treba, da ima tudi še nerojeni otrok obdobja budnosti in počitka, ki so vedno daljša, bolj kot nosečnost napreduje.
Na otroka vplivajo tudi zunanji vplivi, če je nosečnica razburjena, bo razburjen tudi otrok in obratno. Pomembne so tudi individualne razlike med otroki, eni so bolj umirjeni, drugi aktivnejši.

Kdaj do zdravnika?
Do zdravnika je treba v primeru, če se otrok zelo umiri, če gibov ves dan ne čutimo ali če prvih gibov ne zaznamo okrog 20. tedna nosečnosti.

Gibi ploda v nosečnosti

Napisala: mag. Irena Virant, dr. med.
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, september 2008.

—————————————————————–
Mamice so odgovorile na vprašanje, kdaj so prvič v nosečnosti začutile brce in kako bi jih opisale:

Mamica Sandra:
»V 17. tednu nosečnosti. Sprva nisem vedela, da je to to. Bila sem prepričana, da imam prebavne težave. Potem pa se je nadaljevalo kot nežno plahutanje v trebuhu. Zvečer, ko sem se umirila, še toliko bolj. Občutek, kot bi imela ribico v trebuhu. Vedno je bilo zvečer, ko sem šla spat, bolj izrazito brcanje. Tudi kasneje, ko je plodek rasel.«

Mamica Mojca:
»Prve gibe sem pri prvem otroku začutila v 20., pri drugem pa v 18. tednu nosečnosti. Čisto po pravilih! Občutek pa je bil, kot bi čutila mehurčke znotraj trebuha, kot bi me nekdo žgečkal z notranje strani.«

Mamica Tina:
»Našo žabico sem prvič začutila v 18. tednu. Ležala sem v postelji in gledala televizijo, ko sem začutila, kakor da bi mi pokali mehurčki v trebuhu. Najprej sem menila, da je kriva prebava, pa se je nadaljevalo ves večer. Tega ne pozabiš nikoli!«

Mamica Tonja:
»Prvega otročka sem začutila v 17. tednu. Sredi večernih poročil. In njegovo brcanje je bilo vso nosečnost vedno najmočnejše, ko so bila na TV poročila. Še najraje je brcal, ko je govorila Tamara Vonta! Smešno, a resnično.
Drugega sem začutila šele v 21. tednu nosečnosti, brcal pa je zelo malo vso nosečnost.«

Mamica Nataša:
»V 17. tednu nosečnosti. Ne bom pozabila, spravljali smo drva za zimo, ko sem ga začutila. Občutek pokanja mehurčkov v trebuhu. In vedela sem, da je to to.«

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: