Vodnik po nosečnosti

Iz male pikice – velik čudež

Kako ženska zanosi?

Pri zdravih, plodnih parih, ki niso nikdar uporabljali kontracepcije, lahko do spočetja mine šest do dvanajst mesecev, povprečno pa tri cikluse.
Zavedati pa se je treba, da je za uspešno oploditev potrebnih še veliko drugih dejavnikov.

1. Partner mora imeti zadostno število normalnih, aktivno gibljivih semenčic.
2. Vaši spolni organi morajo biti sposobni sprejeti semenčice in jim omogočiti prehod iz nožnice skozi maternični vrat in v jajcevode.
3. Jajcevodi morajo biti dovolj zdravi, da opravijo svojo nalogo: pomagajo semenčicam do jajčeca.
4. Maternična sluznica (endometrij) mora biti sposobna zagotoviti ugnezdenje in prehranjevanje zarodka, ko se razvija v plod.

Zgoditi se morajo tri temeljne stvari, da pride do zanositve.

Prvič
Ženska mora imeti ovulacijo –  jajčece zapusti jajčnik. Jajčece dozori v jajčniku v majhnem mehurčku, ki se razpoči in porine jajčece na površino jajčnika. Ovulacija nastane približno 14 dni pred prihodnjo menstruacijo.

Vodnik po nosečnostiDrugič
Konec jajcevoda obdaja venec tankih prstastih podaljškov. Ti prekrijejo jajčnik in ob pomoči toka oz. podtlaka, ki ga ustvarjajo, jajčece posrkajo v jajcevod. Tam se pomika naprej zaradi premikanja drobnih migetalk, ki so v svetlini. V zunanji tretjini jajcevoda počiva jajčece 24 ur in je pripravljeno na srečanje s semenčico.

Tretjič
Na vrhu nožnice je vhod v maternico. Tu se med ovulacijo izloča prozorna, raztegljiva sluz, ki semenčicam olajša pot v notranjost. Živahno se gibljejo in potujejo skozi vrata maternice navzgor do vrha in od tam naprej v jajcevod. V njem lahko semenčica naleti na jajčeca in prodre vanj. Zgodila se je oploditev.
Oplojeno jajčece se z delitvijo celic povečuje in pomika po jajcevodu proti maternici. Sluznica maternice, ki se je medtem pod vplivom ženskega hormona progesterona preobrazila v zarodku naklonjeno okolje, ga sprejme. Embrio se zasidra.
Tam, kjer se je jajčece zagozdilo v sluznico, se razvije posteljica. Placenta izloča nosečnostni hormon, zaščitnik nosečnosti.

Napisala: Vanja K. Rainer
www.bambino.si
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v novi Nosečnici!

—————————————————————————-
Vodnik po nosečnostiRevija Nosečnica je priročnik za varno in srečno nosečnost, ki izide enkrat letno, marca, v nakladi 10.000 izvodov. Predstavlja posebno letno izdajo revije SuperMami, dosegljiva pa je v prosti prodaji, v specializiranih trgovinah za nosečnice in starše ter po naročilu neposredno iz našega uredništva.
Prve tri številke so bile med bralkami odlično sprejete. Vsebine revije so strokovne in zanimive, številne praktične izkušnje, koristni nasveti o nosečnosti, porodu in življenju z dojenčkom zagotavljajo dolgo uporabnost, tako da boste lahko po reviji posegli večkrat tekom devetih mesecev blaženosti, pa tudi po tem.
Naročila sprejemamo tudi na supermami@otroci.si in na telefonski številki 01 565 34 16!

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: