Kontracepcija po porodu

Kontracepcija po porodu

Kontracepcija po poroduPrvih šest tednov po porodu oziroma dokler traja čišča, odsvetujemo spolne odnose. V prvih tednih po porodu je možnost za zanositev, zlasti če ženska polno doji, majhna, vendar ni zanemarljiva, zato zelo priporočamo uporabo kontracepcije ob vsakem odnosu.

Dokler ženska polno doji, odsvetujemo jemanje hormonskih kontracepcijskih tabletk, saj hormoni prehajajo v mleko. V tem času je primerno kontracepcijsko sredstvo kondom, ki ga je treba uporabljati ves čas odnosa in pri vsakem odnosu.

Maternični vložek je veliko bolj zanesljiva metoda kontracepcije kot kondom in je celo zanesljivejši kot tabletke. Možnost za zanositev je enaka kot pri sterilizaciji. Ob odstranitvi materničnega vložka se možnost za zanositev povrne.

Maternični vložek lahko ginekolog vstavi v maternico na prvem pregledu šest tednov po porodu. Najbolje ga je vstaviti, še preden je ženska imela spolne odnose po porodu ali pa tik po menstruaciji. Maternični vložek je primeren tako za ženske, ki dojijo, kot tudi za tiste, ki ne dojijo. Nekoliko je povečano tveganje za vnetja rodil (zato ga odsvetujemo ženskam, ki imajo več spolnih partnerjev ali so imele kdaj težja vnetja rodil) in zunajmaternično nosečnost.

Kontracepcija po poroduNa voljo sta dva tipa materničnih vložkov: vložek z dodatkom bakra ali vložek s hormoni. Oba sta enako zanesljiva. Po vstavitvi materničnega vložka z dodatkom bakra so menstruacije močnejše, zato ga odsvetujemo tistim, ki imajo močne menstruacije. Vložek z dodatkom hormona, ki se v minimalni količini vsakodnevno sprošča iz vložka, je novejši, a že dobro preizkušen. Pri nas se imenuje Mirena. Po vstavitvi imajo lahko ženske tri do šest mesecev manjše nepravilne krvavitve, nato pa so menstruacije šibkejše kot pred uporabo vložka, pri okoli 20 odstotkih žensk pa menstruacij skorajda ni več, kar je za nekatere zelo dobrodošlo (predvsem za športnice) in ni škodljivo, kot nekateri zmotno mislijo. Maternične vložke vstavimo za tri do pet let, odvisno od tipa vložka, in ga nato zamenjamo. Ko želi ženska ponovno zanositi, ga na ginekološkem pregledu preprosto odstranimo.

Ko ženske prenehajo dojiti, lahko začnejo uporabljati kontracepcijske tabletke (vendar ne prej kot šest tednov po porodu). Ponekod predpisujejo tabletke šest mesecev po porodu, tudi če ženske še dojijo.

Napisala: Nataša Tul Mandič, dr. med.

Uredila: PV

Članek je bil objavljen v novi Nosečnici!

—————————————————————————————————————————————————-

Revija Nosečnica je priročnik za varno in srečno nosečnost, ki izide enkrat letno, marca, v nakladi 10.000 izvodov. Predstavlja posebno letno izdajo revije SuperMami, dosegljiva pa je v prosti prodaji, v specializiranih trgovinah za nosečnice in starše ter po naročilu neposredno iz našega uredništva.
Prve tri številke so bile med bralkami odlično sprejete. Vsebine revije so strokovne in zanimive, številne praktične izkušnje, koristni nasveti o nosečnosti, porodu in življenju z dojenčkom zagotavljajo dolgo uporabnost, tako da boste lahko po reviji posegli večkrat tekom devetih mesecev blaženosti, pa tudi po tem.
Naročila sprejemamo tudi na supermami@otroci.si in na telefonski številki 01 565 34 16!

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Prispevki iz iste kategorije: