Pod zdravniškim drobnogledom

Svojega ginekologa boste v nosečnosti videvali zelo pogosto. Sprva enkrat na mesec, pozneje celo enkrat na teden. Načeloma velja, da je potrebnih približno deset pregledov nosečnice in vsaj dve ultrazvočni preiskavi v času nosečnosti. Na prvem pregledu boste prejeli materinsko knjižico, kamor bo ginekolog vpisoval podatke o opravljenih pregledih in preiskavah ter opozorila.

Pregledi so priložnost za razjasnitev strahov

Od osmega tedna dalje boste na preglede hodili enkrat na mesec, po 36. tednu nosečnosti vsakih 14 dni, zadnji mesec pa boste ginekologa obiskali enkrat tedensko. Ginekolog vas bo na pregled naročil tudi pogosteje, če bo presodil, da je to potrebno. Redno obiskujte ginekologa, saj bo tako vaša nosečnost mirna, ob morebitnih zapletih pa bo lahko zdravnik primerno ukrepal. Pregledi so tudi čas, ko lahko dobite strokovne odgovore na vprašanja, ki vas mučijo.

Raziskali smo v katerem tednu vas bodo zdravniki vzeli pod drobnogled in na kaj bodo pozorni. Preverili smo tudi, kako poteka tridimenzionalni pregled ploda. Pojasnili smo, kaj pomenijo kratice, ki so zapisane v materinski knjižici.

Podrobnosti o pregledih in pomenu zapisov v materinski knjižici si preberite v novi Nosečnici, ki izide v aprilu 2010.

So vaši odnosi v težavah? Družinska psihoterapija je namenjena vsem, ki želite izboljšati svoje medosebne odnose z bližnjimi. Preberi več …

Prispevki iz iste kategorije: