Jutranja slabost

Jutranja slabost v nosečnosti

Evolucijski biologi verjamejo, da narava prek jutranje slabosti prinaša koristne informacije o morebitni škodljivi prehrani za zarodek.
Že od nekdaj velja jutranja slabost za pokazatelja zdrave nosečnosti, zdaj pa so znanstveniki ponudili odgovor, zakaj se sploh pojavlja.

Jutranja slabostJutranja slabost je orodje, s katerim narava komunicira z nosečnico in jo opozarja, kdaj uživa napačno prehrano. Del znanstvenikov je prepričanih, da gre samo za stranski učinek zdrave nosečnosti, ker mama in zarodek pravzaprav bijeta pravo bitko za hranljive snovi znotraj organizma.

Jutranja slabost se najpogosteje povezuje z vonjem ali okusom nekaterih vrst mesa, zelenjave ter sadja močnega okusa in vonja. Velik vpliv ima tudi hrana, v kateri se nahajajo mikroorganizmi ali snovi, ki lahko izzovejo nekatere okvare, kot jih lahko tudi alkohol ali cigaretni dim.

To pravzaprav pomeni, da narava z jutranjo slabostjo materi prinaša koristne informacije o škodljivih snoveh in skuša tako zaščititi njo in zarodek.

V prid raziskavi gre to, da se slabost pojavlja med šestim in osemnajstim tednom nosečnosti, ko se pri zarodku pričnejo razvijati organi. Takrat je zarodek najbolj ranljiv in občutljiv na kemijsko delovanje škodljivih snovi.

Jutranja slabost je za večino nosečnic naporna, vendar se pojavlja z razlogom, ker bodočim materam prinaša kopico koristnih podatkov.

Izkušnje mamic:

Mira, mamica Jakoba:
Od približno desetega tedna nosečnosti pa do četrtega meseca mi je bilo grozno slabo. Nisem prenesla vonja parfuma, mesa, salam, agresivnih čistil. Uporabljala sem lahko le mila brez vonja. Še ko sem si čistila zobe, mi je bilo slabo. Potem pa se je počasi stanje izboljšalo in pričela sem uživati v nosečnosti.

Tina, mamica Žana in Jonasa:
Pri prvi nosečnosti mi je bilo grozno slabo približno dva meseca. Nisem smela vonjati čebule, še posebej hudo je bilo, če je bila pražena. Tudi sicer mi je smrdela vsa kuhana hrana.
Ko sem bila drugič noseča, je bilo bolje. Sicer mi je bilo slabo dva meseca, ampak sem lahko normalno jedla vse. Ni bilo tako hudo.

Jasna, mamica Alena in Bena:
Ko sem bila noseča z Alenom, mi sploh ni bilo slabo. Niti nisem imela kakih drugih nosečniških znakov. Pri Benu pa je bilo grozno! Slabo mi je bilo od jutra do večera. Slabost se je vlekla vse do petega meseca nosečnosti.

Jutranja slabost

Napisala: Vanja K. Rainer (Bambino.si)
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v poletni številki reviji SuperMAMI.

Podobni članki:
Gremo v kino!
Ljubezenska zgodba: Neznanec
MINI ANKETA
 

Prispevki iz iste kategorije: